HPT-AMTP-sondeertechniek

Categorie: Waterveiligheid
Organisatie: Waterschap Hollandse Delta
De HPT-AMPT-sondeertechniek maakt het mogelijk om de anisotropie op een relatief eenvoudige, goedkope en nauwkeurige manier te berekenen. Deze innovatie zorgt voor een reductie van versterkingsmaatregelen op het gebied van piping.
Waterschap Hollandse Delta heeft op verschillende locaties in haar gebied te maken met het faalmechanisme Piping. De HPT-AMTP-sondeertechniek (een doorontwikkeling van de HPT-MPT) maakt metingen betrouwbaar en beperkt daarmee de faalkans door Piping. Het verschil tussen horizontale en verticale doorlatendheid van een watervoerende zandlaag – anisotropie – is een belangrijke parameter bij het optreden van Piping bij waterkeringen. Deze wordt echter niet in de huidige rekenregels meegenomen, omdat er op locatie geen eenvoudige in situ methode beschikbaar is voor het in kaart brengen van anisotropie.
De HPT-AMPT-sondeertechniek maakt het mogelijk om de anisotropie op een relatief eenvoudige, goedkope en nauwkeurige manier te berekenen. Deze innovatie zorgt voor een reductie van versterkingsmaatregelen op het gebied van piping. Daarnaast worden de omgevingseffecten (overlast voor omwonenden en gebruikers) fors verminderd in vergelijking met het uitvoeren van bijvoorbeeld grootschalige pompproeven. Doordat er minder versterkingsmaatregelen nodig zijn, zal ook het aantal aanleg- en transportbewegingen worden gereduceerd.